Här finns svar på en del av de vanligaste frågorna till förbundet angående körsång, medlemsfrågor, webbplatsen bland mycket annat. Klicka på de blå rutorna med frågor så visas svaren under dessa.
Börja sjunga i kör
Först och främst: Körsång om någonting är verkligen en ”lagsport”! Det är inte den individuella sångarens prestation som räknas, utan kören som en helhet. Alla körsångare hjälps åt i var sin stämma och körledaren ger hela tiden tips och råd.
Norrbottens Körsångarförbund har ett antal medlemskörer, av varierande storlek och sammansättning, spridda över Norrbotten. Några har intagningsprov, medan andra tar in även nybörjare. Kontakta någon av dem om du känner dig sugen på att prova på och gör ett besök under en körträning. Förbundets medlemskörer
Norrbottens Körsångarförbund har ett antal medlemskörer, av varierande storlek och sammansättning, spridda över Norrbotten.
Allt om förbundets medlemsavgifter finns att läsa här: Medlemsavgift
Om dina förmåner och annat som medlem i förbundet finns att läsa på sidan: Medlemsförmåner
Vad gäller reda pengar kan kören ansöka om projekt- och samverkansbidrag, för exempelvis konserter tillsammans med andra körer inom Barentsområdet.
Alla förbundets medlemskörer har också rätt till en årlig så kallad kompetensutvecklingscheck, alltså bidrag till körmedlemmars egen kompetensutveckling. Bidraget beror på körens storlek.
Bidrag ges till jubilerande körer, oavsett hur länge dessa varit anslutna till förbundet.
Andra bidrag är svåra att räkna om i pengar. Hur mycket är exempelvis en av förbundet anordnad inspirationsdag, där körsångare träffas och utbildas inom många olika områden, egentligen värd för varje enskild korist? Läs om medlemsförmåner Läs om kompetensutvecklingschecken
Förbundet omsätter under ett normalår hundratusentals kronor, varav medlems- och deltagaravgifter endast utgör en mindre del. Resten kommer från av förbundet sökta kulturprojektpengar, sponsormedel etc. Allt eventuellt överskott går rakt tillbaka in i verksamheten.
Nej. Sådana tar lång tid och är dyra att producera och att skicka ut. När de sedan väl kommer i brevlådan är innehållet redan inaktuellt. Därför är vår huvudsakliga informationskanal denna webbplats www.bdkor.se som du just nu besöker. Kallelser till exempelvis årsmöten med mera skickas däremot via vanlig, fysisk post.
Förbundets kostnader bestäms av flera faktorer. Framför allt försöker vi hålla en god kvalitet på allt vi gör, och det kostar. Samtidigt finns det en trist uppfattning hos bland annat vissa politiker att kultur inte får kosta någonting, utan magiskt uppstå av sig själv ur tomma intet.
Styrelsen gör ett jättejobb med att äska fram medel för vår verksamhet, där medlems- och deltagaravgifter bara utgör en mindre del.
Nej. Norrbottens Körsångarförbund är närproducerat i Norrbotten för norrbottniska körsångare. Det finns de facto inget huvudkontor alls, utan det är ordförandens hemadress som fungerar som huvudadress.
Nej. Allt arbete sker på ideell basis. Tidigare utgick ett högst symboliskt arvode till några av styrelsens ledamöter, men våren 2019 fattade styrelsen beslut om att sänka arvodet till noll kr som en av åtgärderna för att banta förbundets kostnader så mycket som möjligt. Detta på grund av den nuvarande regionledningens stora nedskärningar inom kulturen.
Nej. Så sent som år 2017 fattade förvisso ett enigt årsmöte beslut om att införa ett högst symboliskt arvode för vissa poster i styrelsen. Innan dess bedrevs allt arbete helt och hållet ideellt, men eftersom det precis som inom allt föreningsliv blivit svårare att ”få fram folk” som är villiga att engagera sig, var det årsmötets mening att arvoden skulle användas som en liten uppskattning för det arbete styrelsen gör för våra medlemmar.
Självklart bekostar förbundet egna utlägg såsom inköp av kontorsvaror och förbrukningsartiklar, inköp i samband med projekt eller liknande, samt betalar ut milersättning, men våren 2019 fattade styrelsen beslut om att sänka arvodet till noll kr som en av åtgärderna för att banta förbundets kostnader så mycket som möjligt. Detta på grund av den nuvarande regionledningens stora nedskärningar inom kulturen.
Sveriges Körförbunds huvudsakliga fokus ligger på professionella och semiprofessionella körer i framförallt den södra delen av Sverige. Norrbottens Körsångarförbund är närmare det faktiska körlivet i vår nordliga landsände. Vi försöker lyssna på vad medlemmarna vill ha här lokalt och se till att leverera det, lokalt.
Bli medlem i förbundet
Varmt välkommen! Fyll i blanketten Ansökan om medlemskap som finns länkad till här nedan, samt på sidan Ansökan om medlemskap i menyn Förbundet. Fyll i uppgifterna för din kör/grupp på blankettens bägge sidor, skriv ut den, underteckna och posta i närmaste brevlåda.
Skriv därefter ut den, underteckna och posta i närmaste brevlåda.
Använd en blankett för var och en om ni är flera från samma kör eller grupp som vill vara medlemmar i förbundet. Hör gärna av er till kassören om någonting känns oklart. Kassörens kontaktuppgifter
Jadå, det går alldeles utmärkt att vara medlem som enskild person. Fyll i de uppgifter som gäller för dig på denna blanketts bägge sidor:
Skriv därefter ut den, underteckna och posta i närmaste brevlåda.
Nej. Vi vill ha din riktiga underskrift på baksidan/sida 2 av medlemsansökan. Däremot kan blanketten fyllas i som PDF-dokument på din enhet, skrivas ut och undertecknas, innan den postas i ett kuvert.
Nej, det är naturligtvis orimligt att körer ska betala medlemsavgifter då i princip alla aktiviteter ställts in på grund av coronaviruset. Tills annat meddelas kommer därför ingen kör eller grupp att bli debiterad medlemsavgift.
Alla anslutna körer fortsätter att vara medlemmar i förbundet precis som innan, även om ingen medlemsavgift behöver betalas.
Det är för övrigt fullt möjligt att ansöka om medlemskap i förbundet även om i princip alla aktiviteter ställts in på grund av coronaviruset.
Det enklaste är att använda blanketten Bidragsansökan som finns länkad till här nedan, samt längst ned på sidan Medlemsförmåner i menyn Förbundet. Fyll i uppgifterna, skriv ut och underteckna. Posta eller bifoga blanketten i ett mejl till kassören.
Nej. Sedan en tid har Stim gjort om sin prismodell varför det är mer rättvist och avsevärt enklare att varje enskild kör eller grupp själv rapporterar direkt dit. I gengäld kan vi hålla nere medlemsavgiften.
Ja, så snart som möjligt! Det är mycket viktigt att din kör eller grupp skickar in all uppdaterad information om kören, såsom styrelsens sammansättning, kontaktpersoner etc, efter körens årsmöte. På så vis kan medlemsregistret hållas aktuellt för att informationsutskick, inbjudningar med mera ska hamna rätt.
Viktigast av allt är att förbundet till exempel inte kan ge kören några bidrag om aktuella uppgifter saknas. Använd blanketten Kontaktrapport som finns länkad till här nedan, samt på sidan Medlemsinfo i menyn Medlemmar.
Fyll i uppgifterna för din kör eller grupp på blankettens bägge sidor och posta eller bifoga den i ett mejl till kassören. Notera att det går att fylla i blanketten direkt på datorn.
Använd blanketten Kontaktrapport som finns länkad till här nedan, samt på sidan Medlemsinfo i menyn Medlemmar.
Fyll i uppgifterna för din kör eller grupp på blankettens bägge sidor och posta eller bifoga den i ett mejl till kassören. Notera att det går att fylla i blanketten direkt på datorn.
De medlemsuppgifter som Norrbottens Körsångarförbund hanterar lagras inte i någon databas och innefattar heller inte personnummer eller annan information som utan svårighet går att finna via publika onlinetjänster som till exempel Hitta.se, Merinfo.se med flera. Uppgifterna lämnas aldrig ut till tredje part, med undantag av försäkringsgivaren för körförsäkringen i förekommande fall.
Till skillnad från till exempel myndigheter som måste tillämpa offentlighetsprincipen har inte föreningar någon skyldighet att lämna ut sitt medlemsregister. Däremot har den registrerade medlemmen rätt enligt dataskyddsförordningen (GDPR) att få ett registerutdrag över vilka uppgifter som finns registrerade om sig själv.
Enligt förbundets stadgar §4 har samtliga medlemmar i förbundet närvaro- och yttranderätt vid årsmötet.
Enligt förbundets stadgar §4 har varje medlemskör rätt att representeras av ett ombud per påbörjade tjugofem (25) medlemmar. Ombud har rätt att genom fullmakt företräda egen eller annan kör.
Det finns inget standardsvar på det, men hör gärna av dig till någon av de befintliga ledamöterna eller ännu hellre valberedningen och anmäl ditt intresse! Sedan är det upp till årsmötet att besluta om du blir invald.
Medlemsförsäkring
Ett klokt val. Det enklaste är att ni använder blanketten Kontaktrapport och kryssar i rutan Önskar teckna medlemsförsäkring. Blanketten finns länkad till här nedan, samt på sidan Medlemsförsäkring i menyn Förbundet.
Fyll i uppgifterna för din kör eller grupp på blankettens bägge sidor och posta eller bifoga den i ett mejl till kassören. Notera att det går att fylla i blanketten direkt på datorn.
Nej. Förbundet tillhandahåller försäkringen som en exklusiv förmån för sina medlemmar.
Nej. Det är en medlemsförmån tillhandahållen av förbundet. Någon provision eller mellanskillnad tas inte ut som vinst, utan upplägget är kostnadsneutralt.
Nejdå! Det är förbundets avsikt att starta upp medlemsförsäkringen igen, på samma premisser som tidigare, när körlivet efter coronapandemin kunnat återgå till det mer normala.
Blanketter
Blanketten Ansökan om medlemskap finns länkad till här nedan, samt på sidan Ansökan om medlemskap i menyn Förbundet. Fyll i uppgifterna för din kör, grupp eller bara dig själv på blankettens bägge sidor, skriv ut den, underteckna och posta i närmaste brevlåda.
Blanketten Kontaktrapport finns länkad till här nedan, samt på sidan Medlemsinfo i menyn Medlemmar.
Fyll i uppgifterna för din kör eller grupp på blankettens bägge sidor och posta eller bifoga den i ett mejl till kassören. Notera att det går att fylla i blanketten direkt på datorn.
Blanketten Bidragsansökan finns länkad till här nedan, samt längst ned på sidan Medlemsförmåner i menyn Förbundet. Fyll i uppgifterna, skriv ut och underteckna. Posta eller bifoga sedan blanketten i ett mejl till kassören.
Ja, använd blanketten Kontaktrapport som finns länkad till här nedan, samt på sidan Medlemsinfo i menyn Medlemmar.
Fyll i uppgifterna för din kör eller grupp på blankettens bägge sidor och posta eller bifoga den i ett mejl till kassören. Notera att det går att fylla i blanketten direkt på datorn.
Ja, använd blanketten Bidragsansökan som finns länkad till här nedan, samt längst ned på sidan Medlemsförmåner i menyn Förbundet. Fyll i uppgifterna, kryssa i rutan Kompetensutvecklingscheck och beskriv den planerade utbildningens innehåll, vem som håller utbildningen etc. Skriv sedan ut blanketten och underteckna. Posta eller bifoga blanketten i ett mejl till kassören.
Ja, på sätt och vis. Använd blanketten Kontaktrapport och kryssa i rutan Önskar teckna medlemsförsäkring. Blanketten finns länkad till här nedan, samt på sidan Medlemsinfo i menyn Medlemmar.
Fyll i uppgifterna för din kör eller grupp på blankettens bägge sidor och posta eller bifoga den i ett mejl till kassören. Notera att det går att fylla i blanketten direkt på datorn.
Nej, det behövs ingen särskild blankett för det. Däremot är det en god idé att hålla sig till några tumregler för att göra motionen tydlig. Exempel på sådana står på sidan Att skriva motioner, som finns under Medlemsinfo i menyn Medlemmar.
Nej, men instruktioner för hur du anmäler dig skickas ut i god tid före möten. Dessutom publiceras uppmaningar här på webbplatsen att som alternativ använda sig av sidan Anmälan till Årsmöte, som finns under Medlemsinfo i menyn Medlemmar.
Antagligen försöker du fylla i blanketten direkt i webbläsaren istället för att använda en separat app för PDF-dokument. Blanketterna innehåller skript och summafunktioner som ofta inte hanteras korrekt av webbläsare.
Spara istället blanketterna på din enhet och öppna dem därefter i till exempel appen Adobe Acrobat Reader. Hämta Adobe Acrobat Reader(kostnadsfri)
Webbplatsen/hemsidan
Högst upp till höger på denna sida, samt på webbplatsens startsida, finns ett Google-sökfält där du kan skriva det du söker efter och sedan klicka på den blå knappen med förstoringsglaset bredvid.
En lista med länkar till det som matchar din sökning visas då (ibland visas reklam från Google överst).
Använd en modern webbläsare som följer givna standarder, till exempel Firefox, Vivaldi, Brave, Chrome eller Edge. Kontrollera att webbsideskriptspråket JavaScript är aktiverat i webbläsaren. Kontrollera också att din internetförbindelse fungerar som den ska.
I dagsläget saknar webbplatsen stöd för så kallad responsiv visning, eftersom den i grunden bygger på ett ramverk som härstammar från år 2005, då smarttelefoner med inbyggda webbläsare knappt existerade. Informatören planerar dock att publicera åtminstone en delmängd av sidorna med detta stöd så småningom. Alternativet vore att göra om webbplatsen helt från grunden, vilket skulle kosta en hel del pengar.
Du kan göra texten större i webbläsaren genom att hålla ned tangenten Ctrl och samtidigt trycka på plustangenten +.
För att minska textstorleken håller du ned Ctrl och trycker på minus – istället.
De begränsade volymer på noter som finns tillgängliga motiverar inte arbetet och kostnaden för driften av en webbutik. Beställ istället genom att ringa eller mejla till kassören.
CD-skivor beställs däremot direkt från körerna; butikssidan är endast att betrakta som ett ”skyltfönster” för dessa. Kassörens kontaktuppgifter
Det går bra! Kontakta informatören via mejl på adress webmasterbdkor.se.
Det ordnar vi! Mejla materialet till informatören på adress webmasterbdkor.se.
Kontakta informatören via mejl på adress webmasterbdkor.se. Ange webbadressen till sidan som bilden finns på och vilken bild det handlar om. Berätta också gärna varför du vill att den tas bort.
Om bilden ifråga fyller ett viktigt syfte i dess sammanhang förbehåller vi oss rätten att istället anonymisera (”blurra”) personens ansikte.
Evenemangstips
Jomenvisst! Evenemangstipsen är till för att kungöra och göra reklam för alla konserter och evenemang med norrbottniska körer och grupper, i stort och smått.
Använd en modern webbläsare som följer givna standarder, till exempel Firefox, Vivaldi, Brave, Chrome eller Edge. Kontrollera att webbsideskriptspråket JavaScript inte är inaktiverat i webbläsaren. Om det ändå inte fungerar, mejla evenemangstipset direkt till informatören på adress webmasterbdkor.se.
Det finns i dagsläget ingen funktion för att bifoga bilder, dokument och andra filer på sidan Tipsa om evenemang. Mejla istället materialet till informatören på adress webmasterbdkor.se.
Finner du inte svaret på din fråga? Högst upp till höger på denna sida, samt på webbplatsens startsida, finns ett Google-sökfält där du kan skriva det du söker efter och sedan klicka på den blå knappen med förstoringsglaset bredvid.
Kontakta informatören om du ändå inte hittar det du söker.